6 dl gräddfil
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
Rivet skal av 2 tvättade lime och en tvättad citron
Saft av en lime och en citron
2 äggvitor (ingen gula får komma med)
2 dl vispgrädde
Botten:
14 digestivekex
75 g smält smör
Garnering:
Frukt, bär eller choklad
Låt gräddfilen rinna av genom melittafilter, gärna över natten.
Krossa kexen till fina smulor och blanda de med det smälta smöret. Platta ut blandningen i botten av en form med löstagbar kant, ca 24 cm Ø. Ställ formen i kylskåpet.
Blanda den avrunna gräddfilen med socker, vaniljsocker samt skal och saft av citrusfrukterna i en stor skål. Vispa äggvitor i en skål till hårt skum (du ska kunna hålla bunken uppochner utan att det rinner ut). Vispa grädden hårt (utan att det blir smör!) i en annan skål.
Vänd försiktigt, med en sked, ner grädden i gräddfilsblandningen. Gör sedan samma sak med äggviteskummet. Häll sedan blandningen i formen med kexbotten. Bred ut så att den är slät och täck över med plastfolie (ska ligga an mot gräddfilsblandningen). Ställ formen i frysen och låt stå minst 2-3 timmar.
Tag ut tårtan ca 30 min innan den ska serveras. Om man vill kan den stå ca 1 timme i kylen innan den serveras. Lossa kanten på formen och dekorera med något fint! Lycka till!
1 kommentar:
åh vad kul :) Jag sitter med samma recept som är från ICA-handlarna 1998!! Jag googlade för att se om det fanns på nätet också och hittade ditt recept med samma mått och allt…förutom digestivekexen, i mitt står det att det ska vara 12 kex :) Ska göra den här idag tänkte jag, den har varit en hit de gånger vi bjudit på den tidigare :)
Trevlig helg!
Skicka en kommentar